Rehberin de yer aldığı www.yukolmasin.com.tr websitesinden ulaşılabilen anketle de herkes kendi zihinsel iş yükünü ölçebiliyor. Gündelik hayatın içinde basit ve olağan görülen eylemlerinin bir araya geldiğinde devasa ve eşitsiz emek yüklerine dönüştüğüne dikkat çekmeyi hedefleyen Fiba Grubu, bu kampanya ile “Paylaş #YükOlmasın” diyerek herkesi sorumlulukları paylaşmaya davet ediyor.
Fiba Grubu”nun toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farklı alanlarda yürüttüğü çalışmalara bir yenisini eklemekten mutluluk duyduklarını belirten Fiba Grubu Kurumsal İletişim Direktörü Aylin Kurt Ganiç, şunları söyledi:
“Fiba Grubu olarak eşitliği temel değerlerimizden biri olarak sahipleniyor, Fiba İşimiz Eşitlik Platformu çatısı altında çalışanlarımızla birlikte eşitlikçi bir topluma katkıda bulunma hedefiyle projeler hayata geçiriyoruz. Bu yıl da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde toplumsal cinsiyete dayalı bakış açısı nedeniyle günlük yaşamda en çok kadınların üzerinde baskı oluşturan bir konuya dikkat çekmek istedik; bakım emeği ve zihinsel iş yükü. Bakım emeği yemek yapma, çocukları uyutma, alışveriş ya da doğum günü hediyesi almayı da kapsayan uzun bir listeden oluşuyor. Zihinsel yük ise bu eylemlerin arkasında yatan tüm karar, planlama ve uygulama süreçlerini kapsıyor. Günlük hayatın içinde fark edilmese de bu işlerin her biri üst üste geldiğinde bireylerin taşımakta zorlandığı yüklere dönüşebiliyor. Biz de bu kampanyamızla herkesi hem kendi yüklerini hem de aynı evi paylaştıkları kişilerin yüklerini fark etmeye, iş bölümü yaparak birbirine destek olmaya davet ediyoruz. Hazırladığımız rehberin ve internet sitemizin hayatımıza kök salan eşitsizlikleri değiştirebilmenin ilk adımı olarak farkındalığa katkı sağlamasını hedefliyoruz.”
Karşılıksız çalışma
Gelişmiş ekonomilerde tam zamanlı mesaisinin dışında bakım ihtiyaçlarını karşılayan kadın oranı oldukça yüksek. Araştırmalara göre dünyada kadınların her gün karşılıksız olarak ortalama 12 milyar saat çalıştığına dikkat çeken Ganiç, “Dünyanın dört bir yanındaki kız çocukları, bakım emeğinden sorumlu tutuldukları için eğitime erişimde sorun yaşıyor. Pek çok kadın, bakım ihtiyaçlarını karşılama zorunluluğu sebebiyle yarı zamanlı işlere yönelmek zorunda kalıyor. Erkekler iş dışında evde bir saat 30 dakika çalışırken kadınlar ise evde dört saat 47 dakika çalışıyor. Araştırmalar mevcut hızla ilerlendiğinde, kadınların gelecekte de erkeklerden ortalama olarak günde 2,3 saat daha fazla ücretsiz bakım ve ev işi yapmayı sürdüreceğini gösteriyor” dedi.
İlk kadın hakları savunucularından Nuriye Ulviye Civelek’e saygı
Eşitlilik, hakkaniyet ve kapsayıcılığı tüm çalışmalarının kalbine koyarak anlamlı markalar devrimi ile kadının güçlenmesini destekleyen L’Oréal Türkiye, cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmek için 111 yıl önce ilk kadın hakları dergisi Kadınlar Dünyası’nı yayımlamaya başlayan Nuriye Ulviye Mevlan Civelek’i günümüze taşıyor. Civelek, yayımladığı yazılar ve kurduğu dernek ile kadınların yükseköğrenime girişi, kamuda çalışmalarının yolunu açarken kadın hakları, eşitlik gibi kavramların toplumda yüksek sesle duyulmasında öncü oldu. Kadınlar Dünyası’nın 1913 yılından yayımlanan ilk sayısını Civelek’i onurlandırmak için orijinal sayfalarıyla birlikte günümüz Türkçesi ile paylaşan L’Oréal Türkiye, 6 Şubat depremlerinde tamamen yıkılan Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki Nuriye Ulviye Civelek adını taşıyan halk kütüphanesinin renovasyonuna da destek verecek.
İlk kadın hakları dergisi Kadınlar Dünyası’nın ve ilk kadın hakları cemiyeti “Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği”nin kurucusu Nuriye Ulviye Mevlan Civelek, kadınlarının yükseköğrenim görebilmeleri ve kamuda çalışabilmeleri gibi dönemin ilerici kadın hareketlerini tutku ile savunarak cinsiyet eşitliği konusunda toplumsal farkındalığın oluşmasına katkı sağladı. 20 yaşında “Bugünkü Hayat Yenilik İstiyor” diyerek yayımladığı “Kadınlar Dünyası Dergisi” ile Osmanlı toplumunda cinsiyet eşitliğinin sağlanacağı bir dünya hayaliyle çalışmalarını sürdüren Civelek’in ilham veren hikayesini, döneme damgasını vuran dergisinin ilk sayısını bugüne kadar sektöre damga vurmuş projeleri ile harmanlayarak paylaşan L’Oréal Türkiye, kadınların yolunu bilim, eğitim ve istihdam desteği ile aydınlatacak projeleri hayata geçirmeyi sürdürüyor.
“Uzun bir yol”
L’Oréal Türkiye Ülke Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen, “Nuriye Ulviye Hanım’ın ‘Bugünkü Hayat Yenilik İstiyor’ diyerek güçlü duruşu ile yayımladığı Kadınlar Dünyası Dergisi’nin ilk sayısına ait bu kopya ile dönemin toplumsal farkındalığını yaratmak adına kendisinin ve çalışma arkadaşlarının ne kadar tutkulu ve cesur adımlar attığına şahit olduk. Sadece bu adımın 111 yıl önce atılmış olması değil; dönemin tüm zorlu şartlarına rağmen tutku ile hayata geçirilmesi, cinsiyet eşitliği konusuna yeni bir bakış ve nefes kazandırması ve cinsiyet eşitliğine ait dönüşüm yolculuğunda başlangıç noktasını aydınlatan tarihsel bir kanıt niteliği taşımasını çok değerli buluyorum. Bu dönüşüme bugüne kadar katkı sağlayan, ilham olan ve güç veren tüm kadınlarımız sayesinde bugün daha güçlü bir noktadan, gidecek yolumuzun halen daha uzun ve zorlu olduğunu bilmekle beraber büyük bir cesaret ve umutla ilerliyoruz” dedi.
GÜNDEM
09 Ekim 2024SPOR
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024SPOR
09 Ekim 2024SPOR
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024